Psiho-Energie.ro ::

Cabinet Psihoterapie ::

www.psiho-energie.ro ::

Site-uri partenere
Resurse
Articole

Femei abuzate

"Violenta este ultimul refugiu al incompetentei" (Isaac Asimov)


Femeile abuzate sunt poate unul din marile mistere asupra caruia multi se intreaba. Oare cum pot, oare cum suporta sa stea si sa indure cand stiu de fiecare data ca urmeaza sa se intample acelasi lucru?


Teoriile psihologice ofera o multitudine de explicatii pentru acest "fenomen" iar psihoterapia propune solutii din ce in ce mai complexe pentru a rezolva aceste situatii. Si totusi, exista multe femei abuzate care vor suporta acest abuz toata viata si vor ajunge, mai devreme sau mai tarziu sa suporte consecinta ultima a acestui abuz: moartea. Moartea nu inseamna doar incetarea functiilor fiziologice ale trupului nostru, ea poate insemna si izolare sociala, lipsa increderii in sine, devalorizarea proprie, negarea propriilor nevoi, dorinte si drepturi, adica negarea lui a fi.


Abuzul poate fi fizic, sexual dar si emotional. Abuzul emotional poate aparea singur, dar este intotdeauna insotitorul celorlalte doua forme de abuz: cel fizic si cel sexual.

Abuzul este intotdeauna savarsit de o persoana de incredere, ruda sau apropiat, o persoana aflata intr-o pozitie care ii pemite sa abuzeze si sa profite de increderea care i-a fost acordata.

De cele mai multe ori abuzul anihileaza orice capacitate de aparare si distruge insusi sensul lui �a fi� in lume.


Femeile sunt cel mai des abuzate pentru ca cel mai adesea ele se afla in pozitii de victime sigure, datorita rolului lor, mentalitatilor, conformatiei fizice si caracteristicilor mentale determinate social.

Desi in abuzul fizic si cel sexual siguranta vietii insasi este amenintata, abuzul emotional este cel care distruge de fapt orice urma de impotrivire din partea femeii. El este cel care creaza de fapt alienarea de la tot ceea ce inseamna nevoi, dorinte, drepturi. El distruge increderea in sine a persoanei si in propriile capacitati de a gasi solutii eficiente pentru a iesi din situatia insuportabila.


Femeile abuzate ajung sa isi piarda increderea in ele insele, se desconsidera, ajungand sa creada tot ceea ce le spune abuzatorul, se tem pentru ca nu cred ca s-ar putea descurca si singure, sunt dependente de abuzatorul lor si terifiate atat de abuz dar si de ceea ce ar putea insemna viata pe cont propriu.


Abuzul inseamna durere dar pentru multe femei, poate insemna, in mod paradoxal, singurul mod de viata cunoscut si sigur.


Daca faci parte din randul femeilor abuzate, primul pas pe care il poti face este sa incepi sa iti imaginezi ca exista si alte oportunitati. Poti gasi alternative mai intai in mintea ta si cand aceasta este suficient de pregatita le poti gasi si in afara, poti incepe sa le cauti. Ajutorul poate veni din multe parti daca il ceri, trebuie insa sa il doresti suficient de mult.


Psihoterapia te poate ajuta sa iti redescoperi respectul de sine, curajul, resursele si puterea de a merge mai departe. Poti reinvata sa te iubesti pe tine, sa te apreciezi si sa iti redescoperi valoarea. Prin insasi faptul ca esti fiinta umana meriti sa traiesti si ai valoare!


(Un articol de Cristina Negoita)