Psiho-Energie.ro ::

Cabinet Psihoterapie ::

www.psiho-energie.ro ::

Site-uri partenere
Resurse
Articole

Nu ma mai inteleg cu copilul meu

Din ce in ce mai des, datorita ritmului trepidant in care traim, stresului de la serviciu si orarului infernal, pierdem din vedere lucrurile cele mai importante. Incercand sa oferim familiei tot ce este mai bun, muncim din ce in ce mai mult, si, desi material o ducem bine, familia noastra pierde cel mai de pret lucru: comunicarea si afectivitatea.


Este foarte dificil sa alegem, banii sau dragostea. Desi la prima vedere optiunea este clara, dragostea are nevoie de timp petrecut impreuna, timp de calitate in care sa putem comunica, sa putem impartasi.


Cel mai frecvent, primii care resimt dureros aceasta pierdere sunt copiii nostri. Ei gandesc mai ales cu inima, sau creierul afectiv si mai putin cu mintea rationala. De aceea pentru ei timpul inseamna dragoste iar lipsa lui inseamna refuz si respingere.


Cand copilul tau nu se mai intelege cu tine, cand pune in act tot felul de comportamente dificile si nu mai tine seama de ceea ce ii spui, poti merge dincolo de cuvinte pentru a asculta mesajul care se ascunde in spatele tacerii.

Daca ne gandim ca limbajul verbal reprezinta doar 7% din comunicarea noastra, vom putea sa ne dam mai bine seama ca aproape tot continutul unui mesaj este de fapt dincolo de cuvinte.


Exista modalitati si cai prin care putem invata sa facem reguli. Putem invata cum sa modelam comportamente, sa le pastram pe cele bune si sa le eliminam pe cele care nu ne plac. Inainte de toate trebuie sa ne gandim la faptul ca in spatele oricarui comportament s-ar putea sa existe un mesaj, o nevoie, ceva nespus care asteapta sa fie inteles.

Pentru copii intentiile sunt foarte importante. Daca parintii nu le inteleg bunele intentii si au tendinta de a-i certa si a-i pedepsi pentru comportamentele lor, ei risca sa piarda din vedere esentialul si sa nu auda de fapt ceea ce copilul vrea sa spuna.


Copiii pot transmite nevoi, dorinte sau temeri. Daca ele nu sunt intelese vor fi strigate din ce in ce mai mult si mai tare prin limbajele non-verbale pe care copilul le are la dispozitie. El va adopta comportamente agresive sau opozante, va juca jocuri simbolice, va desena, va avea ritualuri sau se va imbolnavi. In spatele tuturor acestor lucruri exista sensuri si intelesuri nebanuite.

Ca parinte ai intentii bune pentru copilul tau, dar logica rationala scapa de multe ori din vedere logica afectiva si tinde chiar sa ii nege existenta. Negand afectivitatea si nevoile de afectiune si de apreciere ale copiilor nostri ii negam chiar pe ei. Ii formam ca simpli roboti programati pentru o societate competitiva, lipsiti insa de esenta umanitatii: afectivitatea.


(Un articol de Cristina Negoita)