Psiho-Energie.ro ::

Cabinet Psihoterapie ::

www.psiho-energie.ro ::

Site-uri partenere
Resurse
Articole

Stresul in viata mea

Va propun un exercitiu in 3 pasi, care va poate ajuta in lupta cu acest "balaur" al timpurilor noastre.


Pasul 1 - Identificare cauzelor

Pentru a preveni aparitia unor tulburari somatice, emotionale sau relationale, un prim pas in a ne putea controla eficient stresul, aceasta "dihanie" moderna, consta in identificarea agentilor stresori.

Avand in vedere ca un om indeplineste in viata mai multe roluri, este de preferat sa ne "scanam" responsabilitatile ce ne revin in rolurile de sot sau sotie, parinte, rolul profesional sau cel de prieten.


Ce ma deranjeaza in relatia mea?

Ce ma supara la serviciu? sau

Ce responsabilitati imi revin ca parinte si care ma suprasolicita?,


pot fi doar cateva intrebari care sa va ajute sa identificati lucrurile care va deranjeaza.


De retinut ca stresul implica adesea si evenimente neprevazute in viata fiecaruia dintre noi: decesul unei fiinte dragi, pierderea temporara a unui loc de munca sau divortul, sunt cateva dintre cele mai dificile momente, care pot contribui la cresterea nivelului stresului. Puteti nota asadar, pe o foaie de hartie, toate aceste evenimente petrecute de-a lungul unui an sau 6 luni.


Pasul 2 - Evaluarea efectelor

Efectele stresului asupra noastra pot fi multiple: in plan fiziologic, in plan emotional sau comportamental; cu alte cuvinte, asupra corpului, psihicului si faptelor noastre.


La nivel biologic stresul se manifesta prin tulburari ale somnului (insomnie sau o stare de oboseala la trezire), semnale de alarma la efectuarea unor analize (colesterol crescut, glicemie ridicata) sau chiar senzatii de durere. Este dovedit stiintific faptul ca stresul se face vinovat de aparitia ulcerului gastric, diabetului, unor boli de piele, disfunctiilor sexuale sau chiar a cancerului.


In plan emotional, un nivel ridicat de stres ne poate face sa ne simtim tristi, depresivi, fara chef, suparati, sa plangem fara motiv, sa fim nervosi, impulsivi sau sa ne retragem in interior.


La nivel comportamental pot apare o serie de manifestari prin care incercam sa facem fata stresului dar de fapt intram intr-un cerc vicios: fumam excesiv, consumam alcool in cantitati mari sau devoram in exces diverse alimente. Alte reactii: ne izolam de ceilalti, nu mai comunicam, nu ne mai intereseaza si nu ne mai fac placere activitati care altadata ne atrageau: o emisiune TV, un film, lectura unei carti, iesitul cu prietenii.


Pasul 3 - Actiunea

Odata constientizate cauzele si efectele ramane sa actionam asupra stresului. Acum ne axam pe identificarea resurselor, a lucrurilor care ne fac placere sau a factorilor ce ne pot scade nivelul stresului. Aceste mecanisme de adaptare sunt diferite de la individ la individ, printre cele mai eficiente numarandu-se miscarea si sportul in general, activitatile fizice, intalnirile cu prietenii, hobby-urile, orice activitate care ne poate relaxa si produce placere.


Nu in ultimul rand, discutia cu o persoana de incredere despre "supararile" tale, eventual cu un psiholog, te poate ajuta sa iti stabilesti prioritati, sa inveti cum sa-ti faci timp, sa delegi din responsabilitati sau sa indraznesti sa ceri ajutorul.


Constientizarea, vointa de a schimba, invatarea unor modalitati de actiune, trecerea la fapte sunt pe scurt etapele unui bun management al stresului.


(Un articol de Lucian Negoita)