Psiho-Energie.ro ::

Cabinet Psihoterapie ::

www.psiho-energie.ro ::

Site-uri partenere
Resurse
Articole

Sexualitatea mea, o problema?

"Cat conteaza sexul intr-o relatie? - Raspuns - Cand lucrurile merg bine 20%, cand relatia sufera, 80%!!!"

Plecand de la aceasta gluma, vom aborda in acest articol cateva din temerile legate de viata sexuala.


    O buna intrebare de la care putem incepe sa exploram eventuale cauze ale dificultatilor sexuale poate fi: care este semnificatia sexului sau ce reprezinta pentru mine sexul?
  • un mijloc prin care-mi pot controla partenerul,
  • placerea in sine a actului,
  • eliberarea de stresul zilnic,
  • ii arat partenerului/partenerei ca o iubesc,
  • ma simt implinit ca om,
  • relatia noastra creste astfel in intimidate,
  • vreau sa avem un copil,
  • o activitate fizica ce ma ajuta sa mai si slabesc,

pot fi doar cateva din eventualele raspunsuri; lista ramane deschisa...


"Viata mea sexuala sufera, partenerul meu nu ma mai atrage fizic, erectia mea este slaba, sufar de ejaculare precoce, resimt durere in timpul actului sexual, mi-e frica sa am contact sexual, nu pot avea orgasm", sunt cateva dintre plangerile pacientilor ce se prezinta la cabinetul nostru cu acuze in planul vietii sexuale.


Cauzele acestor plangeri pot fi diverse: stresul cotidian, oboseala acumulata, educatia rigida primita in copilarie, evitarea de catre parinti a discutiilor despre sexualitate ca fiind un subiect tabu, mediul cultural din care provenim (daca in India exista kama-sutra si temple cu subiect erotic, in lumea crestina sexul este privit ca un pacat si practicat doar in scopul procreerii), primele experiente sexuale, traumele de tipul violului, abuzului sexual, sau, la nivelul relatii lor de cuplu, tensiunile, nemultumirile existente, rutina, pot facilita aparitia acuzelor in plan sexual.


Dupa un control medical amanuntit care sa elimine eventuale cauze organice, apelul la psihoterapie te poate ajuta sa descoperi, sa accepti si sa integrezi aceste diferente culturale si educationale, sa inveti diverse metode comportamentale care sa te ajute sa-ti imbunatatesti viata sexuala.


Urmand o psihoterapie poti invata cum sa-ti imbunatatesti relatia cu partenerul, cum sa-ti comunici nevoile si dorintele, cum sa asculti eficient la randul tau. Aceasta abordare “indirecta” a dificultatilor sexuale poate avea efecte benefice asupra cresterii nivelului de intimidate si satisfactie, gandindu-ne doar la un aspect: de cate ori ai evitat un contact sexual datorita supararilor, frustrarilor, tensiunilor acumulate intre voi?


Daca ai o relatie de lunga durata si partenerul/partenera nu te mai atrage din punct de vedere fizic sau nu mai esti interesat de viata sexuala iar partenerul tau te “preseaza”, psihoterapeutul te poate insoti in procesul de redescoperire a celuilalt, a omului de langa tine.


Sexualitatea ramane astfel, o cale de explorare a celuilalt, o resursa de crestere a intimitatii si satisfactiei in orice cuplu, o bucurie si o implinire a oricarei fiinte ce tinde spre desavarsirea umanitatii din ea, prilej de manifestare a feminitatii sau masculinitatii, mijloc de procreare si continuitate a vietii!


(Un articol de Lucian Negoita)