Psiho-Energie.ro ::

Cabinet Psihoterapie ::

www.psiho-energie.ro ::

Site-uri partenere
Resurse
Articole

Psihoterapia pentru copii

Fiindca aceste randuri sunt citite de voi, parintii, mame sau tati, si fiindca sunteti preocupati de problemele copiilor vostri, de supararile si necazurile sufletelelor ce va spun "mami" si "tati", va oferim cateva coordonate in care psihoterapia poate sa va ajute atat pe voi cat, mai ales, pe copiii vostri.


Adesea, "gagalicele" voastre pot sa se confrunte cu anxietatea de despartire atunci cand merg pentru prima oara la gradinita sau intra in clasa I, pot "sa se scape pe ei noaptea" si tu iar trebuie sa speli asternuturile, le este teama de intuneric sau sa stea singuri acasa, se joaca prea mult pe calculator sau petrec ore in sir in fata televizorului, refuza sa manance sau sunt agresivi cu partenerii de joaca.


Se intampla uneori in viata sa te fii inselat, sa nu-ti fii gasit "jumatatea". Atunci cand ai decis sa te separi de partenerul tau, copii (ca si tine) pot trece prin perioade dificile, se pot simti vinovati, sunt tristi, au probleme cu somnul, sau pur si simplu somatizeaza (se imbolnavesc fizic datorita suferintei emotionale).


Psihoterapia copilului tau cuprinde metode si tehnici de interventie in combaterea si prevenirea unor problematici de tipul: indisciplina acasa si la scoala, vesnicele conflicte pe marginea temelor, dependenta de calculator, obezitatea si alternative unei alimentatii sanatoase, modalitati de a-si depasi timiditatea si de a-si face prieteni, a se integrarea in colectiv.


Inca de cand incepe sa vorbeasca copilul poate avea o interactiune cu un psihoterapeut. Chiar si daca micutul tau are probleme de vorbire sau daca a vorbit si din motive necunoscute inceteaza sa mai vorbeasca, psihoterapeutul il poate ajuta sa reinceapa sa comunice.


In psihoterapia copiilor mici, pana la varstele de 8 si chiar 10 sau 12 ani, implicarea parintilor sau a celor care locuiesc cu copilul, in cadrul procesului terapeutic este absolut necesara.


Comunicarea terapeutica cu cei mici poate avea mai multe forme in afara limbajului verbal. Copiii au o capacitate deosebita de a comunica prin desen, joc sau metafore si de aceea, se intampla adeseori ca psihoterapeutul sa aleaga alte forme de comunicare decat conversatia, asa cum se intampla in psihoterapia adultilor.